BTW-Teruggaaf op zonnepanelen

BTW-teruggaaf zonnepanelen

Subsidie krijgen op zonnepanelen is fijn, maar sinds 2013 is er een regeling die nog meer voordeel biedt: BTW-teruggaaf op zowel het materiaal als de montagekosten van zonnepanelen. De regeling is inmiddels bij veel mensen wel bekend. Minder bekend is dat de BTW- teruggaaf meer voordeel oplevert dan de subsidieregeling van een paar jaar terug.

Waarom kom ik in aanmerking voor BTW-teruggaaf?

Zonnepanelen wekken energie op. Een deel van die energie wordt direct door de eigenaar van de zonnepanelen gebruikt, een deel wordt teruggeleverd aan het energienet. Daarom worden Nederlandse particulieren met zonnepanelen sinds een arrest door het Hof van Justitie van de Europese Unie aangemerkt als ondernemer voor de BTW. Nederland kan deze wet niet eenzijdig aanpassen, omdat de BTW een Europese belasting is. Het belastingplan van 2015 wees uit dat Nederland berust in deze kwestie en particulieren met zonnepanelen dus in aanmerking komen voor BTW-teruggaaf.

Wat betekent dit voor mij?

Dit betekent dat u 21% belastingteruggaaf kunt aanvragen op de aanschaf en montage van zonnepanelen. Om dit te kunnen regelen moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

●        U bent een particuliere afnemer, of een Vereniging van Eigenaren (VvE);
●        U heeft de zonnepanelen gekocht en geïnstalleerd;
●        U heeft de zonnepanelen op, of bij uw woning laten installeren;
●        U levert de opgewekte zonne-energie (deels) terug aan het elektriciteitsnet (saldering).

Wat levert de BTW-teruggaaf op? Een rekenvoorbeeld:

Stel u koopt 12 Poly 285 Wattpiek-panelen voor een totaalbedrag van € 4.470,- inclusief montage en BTW. Het terug te ontvangen bedrag aan BTW voor dit systeem bedraagt € 695,- (na aftrek van het BTW forfait). De netto investering komt hiermee op € 3.775,-.

12 Poly 285 Wattpiek panelen wekken ongeveer 3075 kWh op (afhankelijk van de oriëntatie en eventuele schaduwinvloeden). Met de huidige gemiddelde elektriciteitsprijs van € 0,19 per kWh levert dit in het 1e jaar een besparing op uw energierekening op van € 585,00!

Omdat u 21% aan BTW terug ontvangt, verdienen deze 12 zonnepanelen zich tussen 7 en 8 jaar terug. Daarna wekt u dus nog zeker 17 jaar (en mogelijk zelfs langer) gratis uw eigen stroom op!

Zonnepanelen zijn een zeer interessante investering. Bij gelijkblijvende elektriciteitsprijzen bespaart u met 12 zonnepanelen in totaal ± € 15.000,00 over een periode van 25 jaar. Op een spaarrekening levert uw geld maximaal 0,1% rente op. 

U bent overigens volledig vrij om deze aanvraag tot BTW-teruggaaf al dan niet te doen. De BTW-teruggaaf kan bij de belastingdienst zelf worden aangevraagd en mocht u daar meer over willen weten, dan hebben we voor u de belangrijkste feiten op een rij gezet.

We hebben eveneens een voorbeeldbrief opgesteld, waarmee u vrijstelling van de administratieve verplichtingen kunt aanvragen.

Hulp nodig?

Mocht u hulp nodig hebben bij het aanvragen van BTW-teruggaaf voor uw zonnepanelen, dan kunnen we u natuurlijk bijstaan. Wij hebben met Bouma Advies & Consultancy de afspraak gemaakt, dat ze voor onze klanten het gehele traject van de BTW-teruggaaf uit handen nemen voor €125,- (incl. BTW). Meer informatie over de BTW-teruggaaf via Bouma Advies & Consultancy.

BTW-teruggaaf via de app

Om het helemaal makkelijk te maken, is er ook nog de mogelijkheid om via de speciale app meer informatie te krijgen over deze BTW-teruggaaf. De app is alleen beschikbaar voor Android en te downloaden via de Google Play Store. Zoek hierbij op ‘btw zonnepanelen’ en u vindt de door Bouma Advies & Consultancy ontwikkelde app.

 

Referentie Willem Wilberts

“Zeer tevreden. Het levert op wat we ervan hadden verwacht, probleemloos. Ik zou zeker Awizon aanraden. ”

Dhr. Pasveer te Leeuwarden

Referentie Willem Wilberts lorem

“Jan van Bruggen is de technisch adviseur bij Awizon zonne-energie.”

Jan van Bruggen