BTW-teruggaaf op zonnepanelen

BTW-teruggaaf zonnepanelen

Subsidie krijgen op zonnepanelen is fijn, maar sinds 2013 is er een regeling die nog meer voordeel biedt: BTW-teruggaaf op zowel het materiaal als de montagekosten van zonnepanelen. De regeling is inmiddels bij veel mensen wel bekend. Minder bekend is dat de BTW- teruggaaf meer voordeel oplevert dan de subsidieregeling van een paar jaar terug. Daarbij is de procedure voor de BTW teruggaaf recentelijk door de Belastingdienst vereenvoudigd.

Let op: ook particulieren die in 2013 of eerder zonnepanelen hebben gekocht (en destijds geen BTW nummer hadden) kunnen alsnog de betaalde BTW over hun zonnepanelen via de Belastingdienst terugvragen. Lees hieronder meer over de werkwijze.

BTW teruggaaf op zonnepanelen

 De door de eigenaren van zonnepanelen opgewekte energie wordt deels teruggeleverd aan het energienet. Daarmee wordt een Nederlandse particulier met zonnepanelen sinds een arrest door het Hof van Justitie van de Europese Unie aangemerkt als ondernemer voor de BTW. Omdat de BTW een Europese belasting is, kan Nederland deze wet niet eenzijdig aanpassen. Uit het belastingplan voor 2018 komt naar voren dat Nederland hierin voorlopig berust. 

Procedure voor particulieren met zonnepanelen die nog niet zijn aangemeld als ondernemer voor de BTW

 

U kunt de BTW teruggaaf zelf bij de Belastingdienst aanvragen. Na de installatie van de zonnepanelen dient u zich bij de Belastingdienst aan te melden via het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders (inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet nodig).

Wanneer de Belastingdienst verder geen vragen heeft, ontvangt u een BTW-aangifte over het tijdvak waarin u de zonnepanelen hebt gekocht. Door aangifte te doen vraagt u de BTW over de zonnepanelen terug. Dit kan dus óók als u de zonnepanelen hebt gekocht in 2013 of daarvoor.

Lees hier meer over de procedure.

Kijk voor meer informatie over de BTW teruggaaf ook op de website van de Belastingdienst.

Hulp bij de BTW teruggaaf

 

Awizon heeft met Bouma Advies & Consultancy de afspraak gemaakt dat zij voor klanten van Awizon het gehele traject van het terugvragen van de BTW uit handen kunnen nemen voor een gereduceerd tarief van Euro 103,30 exclusief BTW (Eur 125,00 inclusief BTW).
Klik hier voor meer informatie over het terugvragen van de BTW via Bouma Advies & Consultancy.

Bereken uw financiële rendement op zonnepanelen

 

Bouma Advies & Consultancy heeft tevens een tool ontwikkeld voor het berekenen van het financiële rendement op zonnepanelen. Bent u particulier: bereken uw rendement hier.

Ondernemers kunnen hun financiële rendement berekenen via deze tool.

Referentie Willem Wilberts

“Bij het zien van de zonnepanelen op mijn dak, krijg ik steeds weer een goed gevoel. De montage ging vlot en de opbrengst overschrijdt het gebruik. Hoeveel er precies bespaard wordt houd ik niet bij. Voor mensen die voor het eerst bij mij moeten zijn zeg ik altijd: het enige huis met zonnepanelen, duidelijk herkenbaar. Dat er in mijn straat/weg niet méér zonnepanelen zijn ligt vermoedelijk aan het feit dat ik vrijwel het enige huis heb met een dakvlak op zuidzuidoost, de overige huizen staan een kwart slag gedraaid en daar zal de opbrengst niet voldoende zijn. Buren kan ik dus niet aanbrengen……. maar in voorkomend geval noem ik altijd jullie naam. ”

Dhr. N. Gerritsma te Haren

Referentie Willem Wilberts lorem

“Mattie van der Meulen is verkoopadviseur bij Awizon zonne-energie.”

Mattie van der Meulen