Onderhoud en reiniging zonnepanelen

20 oktober 2022

Zonnepanelen zijn behoorlijk onderhoudsarm en reinigen zichzelf grotendeels door regen en sneeuw. Toch is het slim om af en toe even te checken op achtergebleven vuil, zoals bladeren en stof, omdat dit uiteindelijk het rendement kan verminderen (tot 2% tot 3% minder opbrengst).

Het onderhoud van de zonnepanelen betekent simpelweg controleren op hardnekkig vuil. Als je wat vuil ziet, maak je het paneel schoon met wat water en een zachte borstel. Bijna alle glazenwassers bieden tegenwoordig ook diensten aan om zonnepanelen te reinigen.Tips voor het reinigen van zonnepanelen:

  1. Osmosewater: Gebruik gezuiverd osmosewater, vrij van kalk, nitraten, zout en nikkel. Dit voorkomt strepen op de zonnepanelen.

  2. Kies de juiste borstel:

   • Voor hoger gelegen panelen is een telescoopborstel handig. Deze is uitschuifbaar en maakt reinigen op hoogte eenvoudig.
   • Voor goed bereikbare panelen kun je een gewone zachte borstel, doek of spons gebruiken.
  3. Speciaal schoonmaakmiddel indien nodig: Gebruik een schoonmaakmiddel speciaal ontworpen voor zonnepanelen als ze hardnekkig vervuild zijn. In de meeste gevallen is osmosewater voldoende.

  4. Vermijd bepaalde reinigingsmethoden: Gebruik geen hogedrukreiniger, schuurmiddelen of schuursponsen. Deze kunnen krassen veroorzaken op het glas en de opbrengst van de zonnepanelen beïnvloeden.