Awizon adviseert over Power management

20 oktober 2022

Het energietarief dat door een klant aan een energiemaatschappij wordt betaald, hangt in Nederland af van de waarde van de hoofdzekering:

  • heeft u een aansluiting van maximaal 3 x 80 ampère (A), dan valt u onder het kleinverbruik.
  • heeft u een aansluiting van 3 x 80 ampère of meer, dan valt u onder het grootverbruik.

 

Power Management bij zonnepanelen

 

De meeste bedrijven in Nederland beschikken over een elektrische aansluiting van 3 x 80A. Soms wil een bedrijf een PV-installatie (zonnepanelen) installeren waarmee de maximumcapaciteit van 3 x 80A wordt overschreden. Overschrijding van de maximumcapaciteit geeft echter een risico op een defect aan de hoofdzekering. Er wordt dan teveel elektriciteit terug geleverd aan het elektriciteitsnet.

Salderen kan in Nederland alleen bij kleinverbruikers tot maximaal 55 kW (tot 3x80A). Met salderen wordt bedoeld: de met de zonnepanelen opgewekte elektriciteit verrekenen met de door de klant zelf verbruikte elektriciteit. Door de saldering ontvangt de klant dezelfde prijs voor de terug geleverde elektriciteit als voor de afgenomen elektriciteit.

Fabrikanten van omvormers en toeleveranciers hebben een aantal oplossingen bedacht om PV-systemen die meer dan 55 kW opwekken tóch met 3x80A netaansluitingen te kunnen koppelen. Dit wordt gerealiseerd door de toepassing van piekreductie van het door de zonnepanelen opgewekte vermogen. De voordelen van piekreductie (d.m.v. een power management systeem) zijn:

  • er kan meestal een fors groter PV-systeem geplaatst worden;
  • in het gebouw wordt door de klant eerst meer opgewekt vermogen verbruikt, voordat het wordt terug geleverd aan de energiemaatschappij;
  • er is nauwelijks sprake van opbrengstverlies.

 

Met een power management systeem kan een klant een groter PV-systeem plaatsen, meer elektriciteit opwekken en de opgewekte elektriciteit tóch salderen. Ondanks de overschrijding van de maximumcapaciteit, hoeft er geen grotere aansluiting geplaatst te worden. Een power management systeem biedt daarnaast de mogelijkheden om, in combinatie met een verbruiksmeter, het opgewekte vermogen exact af te stemmen op het momentane verbruik. Op deze wijze wordt de opbrengst van het PV-systeem altijd optimaal benut

De ideale systeemopzet is o.a. afhankelijk van het eigen verbruik van de klant, het verbruikspatroon, de opstelling van het PV-systeem en de betreffende netaansluiting. Wij helpen u graag met de technische uitwerking! U kunt hiervoor een vrijblijvende afspraak maken met onze technisch adviseur. 

 

Vraag vrijblijvend advies aan