Salderen

8 januari 2017

Wat is salderen?

In Nederland kunnen kleinverbruikers die zelf duurzame elektriciteit produceren, gebruik maken van de salderingsregeling. Salderen betekent dat de aan de energiemaatschappij teruggeleverde elektriciteit verrekend mag worden met de elektriciteit die is afgenomen van de energiemaatschappij. De klant ontvangt voor deze teruggeleverde elektriciteit dezelfde prijs als voor de afgenomen elektriciteit.

                                              

Hoe werkt dat?

Wanneer u zelf elektriciteit opwekt/produceert met zonnepanelen, dan verbruikt u een deel van deze geproduceerde elektriciteit eerst zelf. Wat u niet direkt gebruikt, levert u terug aan uw energiemaatschappij. Op het moment dat u geen elektriciteit produceert (bijv. 's avonds), maar wel verbruikt, dan neemt u weer elektriciteit af van uw energiemaatschappij.

Aan het eind van het jaar ontvangt u van uw energiemaatschappij de jaarafrekening. Hierop staat vermeld hoeveel elektriciteit (in kWh) de energiemaatschappij u het afgelopen jaar heeft geleverd. De totaal door u met zonnepanelen geproduceerde elektriciteit wordt hier weer van afgetrokken. Deze verrekening wordt ook wel salderen genoemd.   

Volgens de wet kan gesaldeerd worden tot maximaal het totale verbruik aan elektriciteit van de klant en tot ten hoogste 5000 kWh per jaar. Veel energieleveranciers verrekenen echter tot meer dan 5000 kWh  per jaar. Informeer als eigenaar van zonnepanelen daarom altijd bij uw energieleverancier over hun voorwaarden en tarieven. Alleen aansluitingen tot 3x80 Ampère (kleinverbruikers) komen voor saldering in aanmerking.

Let op: de salderingsregeling blijft in ieder geval nog tot 2021 van kracht. Minister Wiebes heeft aangekondigd daarna mogelijk een nieuwe regeling in te gaan voeren. Lees meer over de mogelijke vervanger van de huidige regeling: de terugleversubsidie.

 

Vraag informatie aan