Informatie over omvormers

20 oktober 2022

Growatt Omvormer
Growatt levert string omvormers dat betekent dat de zonnepanelen in serie worden geschakeld in een string van minimaal drie panelen. Een Growatt omvormer kan gemonteerd worden op een dak zonder schaduw. Wanneer één paneel in de schaduw ligt heeft dat invloed op de opbrengst van de gehele string. Ook levert Growatt omvormers met twee ingangen met een eigen MPPT (Maximum Power Point Tracking). Met twee MPPT's kunnen er twee strings van panelen worden gemaakt die beide onafhankelijk worden geoptimaliseert. De Growatt omvormer kan worden verbonden met het internet en via de online portal van Growatt kunt u de gegevens uitlezen.

Growatt staat bekend als een goede kwaliteit omvormer. 


Solar Edge omvormer
Solar Edge levert omvormer met Power Optimizers. In tegenstelling tot een PV-systeem met een string
omvormer wordt met SolarEdge achter ieder zonnepaneel een Power Optimizer gemonteerd en aangesloten op een SolarEdge omvormer. Deze optimizers regelen en beveiligen elk zonnepaneel afzonderlijk hierdoor wordt 2% tot 30% hogere opbrengsten behaald dan bij een string omvormer. Wanneer een paneel in de schaduw ligt heeft dit geen invloed op het PV-systeem.

Een SolarEdge omvormer wordt aangeraden wanneer:
- U op verschillende dakvlakken zonnepanelen wil
- Het PV-systeem deels in de schaduw ligt
- Het PV-systeem op verschillende richtingen is georienteerd
- Het PV-systeem niet in dezelfde hellingshoek ligt
- Het PV-systeem op verschillende gemonteerd wordt

Met de SolarEdge omvormer en optimizers kunt u de opwek per zonnepaneel zien in de SolarEdge app.

 

Enphase Micro Omvormers
Enphase micro-omvormers kunnen onder iedere PV-systeem worden aangesloten. Elk zonnepaneel krijgt op de achterkant een eigen micro-omvormer. Wanneer het dak deels in de schaduw ligt of de zonnepanelen liggen op verschillende oriëntaties of hellingshoeken zorgen de micro-omvormers ervoor dat dit geen invloed heeft op de opbrengt van het gehele systeem.


Enphase micro-omvormers zijn ideaal wanneer er in de woning geen ruimte is voor een centrale omvormer.