Subsidies en regelingen voor particulieren

15 januari 2019

Het gebruik van duurzame energie wordt door de overheid aan alle kanten gestimuleerd met interessante regelingen, die voor een flinke besparing kunnen zorgen op de aankoop en de montage van zonnepanelen of zonneboilers. Deze regelingen zijn lang niet altijd even bekend, maar bieden wel behoorlijke besparingen. Om een duidelijk beeld van de voordelen te hebben, zetten we ze hier even op een rijtje.

De BTW-teruggaaf voor particulieren

Vroeger kreeg je subsidie bij de aanschaf en montage van zonnepanelen. Deze subsidie wordt niet meer gegeven, maar in plaats daarvan is een regeling in werking gesteld die vele malen interessanter en voordeliger is: 21% BTW-teruggaaf. Waar subsidie niet verder ging dan een bedrag 630 euro, krijgt u met deze regeling de volledige BTW terug, oftewel 21% van het totale bedrag.

Hoe werkt het? In het kort: zonnepanelen wekken energie op. Een deel van die energie wordt gebruikt en een deel wordt teruggegeven aan het energienet. Nederlandse particulieren worden zodoende aangemerkt als ondernemer en hebben daarom recht op 21% BTW-teruggaaf. Deze teruggaaf omvat niet alleen de aanschaf van de panelen, maar ook het installeren ervan.

De procedure voor het terugvragen van de BTW is door de Belastingdienst vereenvoudigd. U hoeft zich niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel; het aanvragen van een BTW nummer is voldoende. Bij Awizon helpen we u graag met de behandeling van deze aanvraag tot BTW-teruggaaf. We hebben de belangrijkste feiten op een rij gezet: informatie over de BTW-teruggaaf.

Mocht u toch liever helemaal geen werk hebben van de aanvraag, dan kunt u ook bij ons terecht. Voor €125,- (incl. BTW) zorgt Bouma Advies & Consultancy ervoor dat alles geregeld wordt.

                                                               

 

Financieel rendement op zonnepanelen

Wanneer u het financieel rendement op zonnepanelen wilt berekenen, dan heeft de BTWopZonnepanelen.NL een interessante tool. Bereken uw financieel rendement op zonnepanelen via deze link.

ISDE Subsidie

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is in het leven groepen om het terugdringen van de CO2-uitstoot te ondersteunen. Deze subsidie is o.a. aan te vragen voor zonneboilers. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van de energieprestatie van het apparaat waarvoor u deze aanvraagt. De subsidie vindt alleen plaats op de aanschaf van apparaten die op de lijst van energiebesparende systemen staan, maar sinds de regeling in januari 2016 is ingegaan, wordt deze lijst almaar groter.

De zonneboilers van Awizon komen in aanmerking voor ISDE, die begint bij 500 euro en kan oplopen tot maar liefst 2.000 euro voor de grote systemen. De overheid heeft voor 2019 opnieuw 100 miljoen beschikbaar gesteld voor de ISDE-regeling.

Hoe werkt het? Na de installatie en betaling van een zonneboiler vraagt u subsidie aan. Deze aanvraag moet binnen 6 maanden ingediend worden; u moet de factuur meesturen om aan te tonen dat het apparaat geïnstalleerd is door een deskundig installateur. De ISDE regeling loopt over het algemeen behoorlijk soepel: meer dan 90% van de aanvragen worden binnen 8 weken afgehandeld.

Meer weten over de ISDE subsidie? Klik dan hier.

zonneboiler hr solar

Duurzaamheidsleningen

Eveneens bedoeld om de aanschaf van energiebesparende maatregelen te bevorderen: de duurzaamheidsleningen. Wanneer u woont in een gemeente die zich heeft aangemeld bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), dan kunt u geld lenen tegen een lage rente, die neerkomt op 1,6% netto. De gedachte is, dat mensen die niet de financiële middelen hebben om tot de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen over te gaan, niet achterblijven. Energie wordt immers duurder en het is de bedoeling dat iedereen moet kunnen genieten van de voordelen die duurzame energie biedt.

Kijk dus op de website van SVn of uw gemeente deze duurzaamheidslening aanbiedt. Lees hier meer over deze regeling en de deelnemende gemeentes.

Ik investeer slim! De nationale Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren. Afhankelijk van de looptijd van de lening, betaalt u tussen de 1,5 en 2,3% rente. Ga naar de website van het Nationaal Energiebespaarfonds om te bekijken aan welke voorwaarden u dient te voldoen om voor deze duurzaamheidslening in aanmerking te komen: Energiebespaarlening

                                                                                          

 

Belastingvrije schenking

Wist u dat ouders hun kinderen belastingvrij zonnepanelen of een zonneboiler kunnen schenken? Dit kan bijvoorbeeld op basis van verbetering van de eigen woning. De schenking moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Wanneer u meer wilt weten over deze voorwaarden, klik dan hier.  

                                                                                      

                                                

Check de subsidies en regelingen in uw gemeente

Voor een overzicht van alle interessante subsidies en regelingen in uw gemeente, kunt u terecht op de energiesubsidiewijzer.

In 2 eenvoudige stappen kunt u via deze link controleren waar u voor in aanmerking komt. De energiesubsidiewijzer geeft een compleet overzicht, waarmee u voorkomt dat u subsidie of een duurzaamheidslening misloopt. 

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met onze adviseurs. Zij helpen u graag verder.

 Neem contact op