Subsidies en regelingen voor particulieren

27 januari 2021

Het gebruik van duurzame energie wordt door de overheid aan alle kanten gestimuleerd met interessante regelingen, die voor een flinke besparing kunnen zorgen op de aankoop en de montage van zonnepanelen. Deze regelingen zijn lang niet altijd even bekend, maar bieden wel behoorlijke besparingen. Om een duidelijk beeld van de voordelen te hebben, zetten we ze hier even op een rijtje.

De BTW-teruggave voor particulieren

Vroeger kreeg je subsidie bij de aanschaf en montage van zonnepanelen. Deze subsidie wordt niet meer gegeven, maar in plaats daarvan is een regeling in werking gesteld die vele malen interessanter en voordeliger is: 21% BTW-teruggave. Waar subsidie niet verder ging dan een bedrag 630 euro, krijgt u met deze regeling de volledige BTW terug, oftewel 21% van het totale bedrag.

Hoe werkt het? In het kort: zonnepanelen wekken energie op. Een deel van die energie wordt gebruikt en een deel wordt teruggegeven aan het energienet. Nederlandse particulieren worden zodoende aangemerkt als ondernemer en hebben daarom recht op 21% BTW-teruggave. Deze teruggave omvat niet alleen de aanschaf van de panelen, maar ook het installeren ervan. We hebben de belangrijkste feiten op een rij gezet: informatie over de BTW-teruggave.

De procedure voor het terugvragen van de BTW is door de Belastingdienst vereenvoudigd. U hoeft zich niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel; het aanvragen van een BTW nummer is voldoende. Bij Awizon helpen we u gratis met de aanvraag voor de BTW-teruggave. Wanneer u de teruggave liever zelf aanvraagt, dan kan dat via ons stappenplan. Alle informatie hierover ontvangt u van ons wanneer wij u een offerte toesturen. 

Vanaf 1 januari 2020 is de Kleine Ondernemersregeling (KOR) waar de BTW teruggaaf op zonnepanelen voor particulieren onder valt gewijzigd! Voor investeringen tot € 14.400,00 incl. BTW (€ 11.900,00 excl. BTW) verandert er weinig. Investeert u meer dan dit bedrag, dan kan het verstandig zijn om vier jaar lang een BTW aangifte te doen. Daarbij betaalt u elk jaar het BTW-forfait aan de belastingdienst. Wanneer de vijf jaar verlopen zijn, kunt u alsnog de vrijstelling aanvragen. Lees hier meer over de nieuwe KOR.

                                                               

 

Financieel rendement op zonnepanelen

Wanneer u het financieel rendement op zonnepanelen wilt berekenen, dan heeft de BTWopZonnepanelen.NL een interessante tool. Bereken uw financieel rendement op zonnepanelen via deze link.

Duurzaamheidsleningen

Eveneens bedoeld om de aanschaf van energiebesparende maatregelen te bevorderen: de duurzaamheidsleningen. Wanneer u woont in een gemeente die zich heeft aangemeld bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), dan kunt u geld lenen tegen een lage rente. De gedachte is, dat mensen die niet de financiële middelen hebben om tot de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen over te gaan, niet achterblijven. Energie wordt immers duurder en het is de bedoeling dat iedereen moet kunnen genieten van de voordelen die duurzame energie biedt.

Kijk dus op de website van SVn of uw gemeente deze duurzaamheidslening aanbiedt. Lees hier meer over deze regeling en de deelnemende gemeentes.

Ik investeer slim! De Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren. Afhankelijk van de looptijd van de lening, betaalt u tussen de 1,7 en 2,2% rente. Ga naar de website van het Nationaal Warmtefonds om te bekijken aan welke voorwaarden u dient te voldoen om voor deze duurzaamheidslening in aanmerking te komen: Energiebespaarlening

                                                                           

 

Belastingvrije schenking

Wist u dat ouders hun kinderen belastingvrij zonnepanelen kunnen schenken? Dit kan bijvoorbeeld op basis van verbetering van de eigen woning. De schenking moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Wanneer u meer wilt weten over deze voorwaarden, klik dan hier.  

                                                                                      

                                                

Check de subsidies en regelingen in uw gemeente

Voor een overzicht van alle interessante subsidies en regelingen in uw gemeente, kunt u terecht op de energiesubsidiewijzer.

In 2 eenvoudige stappen kunt u via deze link controleren waar u voor in aanmerking komt. De energiesubsidiewijzer geeft een compleet overzicht, waarmee u voorkomt dat u subsidie of een duurzaamheidslening misloopt. 

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met onze adviseurs. Zij helpen u graag verder.

 

 Neem contact op

 

In verband met de roerige markt in de zonne-energie kunnen wij tijdelijk geen vaste prijzen aangeven.