Werkstuk

20 juni 2014

Zit jij op school en wil je een werkstuk maken over zonnepanelen? Wij hebben hier wat informatie voor je neergezet waar je gebruik van kunt maken.

Wat is zonne-energie?
Zonne-energie is energie die gemaakt wordt door de zon. De energie kan zijn: warm water door de warmte van de zon of stroom door het licht van de zon. De zon stuurt in één uur net zoveel energie naar de aarde als alle mensen op de wereld in één heel jaar gebruiken.

Soorten zonne-energie?
Zonnepanelen: met zonnepanelen maak je stroom door het licht van de zon. De zonnepanelen liggen op een dak of staan in een groot veld. Ze hebben cellen, gemaakt van 2 lagen zand (silicium), die stroom maken als er zonlicht op schijnt. Deze stroom gaat via een kabel naar je huis en kun je gebruiken voor bijvoorbeeld de televisie, je lampen of de computer. Op zonnepanelen kun je zelfs een boot laten varen of een auto laten rijden.

Zonneboiler: een zonneboiler werkt eigenlijk hetzelfde als een tuinslang die lang in de zon ligt: het water in de slang wordt warm door de zon.

Een zonneboiler heeft een collector (dat is een soort waterhouder) op het dak liggen. Het water wordt daarin warm en met een slang naar een groot voorraad vat gebracht. Als je dan warm water wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor het douchen of voor de wasmachine, dan komt het water uit dit grote vat.

Zonnetoren: Een zonnetoren heeft collectoren die warm worden door de zon. Onder de collectoren zit lucht. Omdat warme lucht altijd omhoog gaat, stroomt de lucht naar boven in de toren. Deze wind laat ventilators draaien. De draaiende ventilators wekken stroom op die je kunt gebruiken voor alle apparaten die je hebt.

Voorbeelden waar zonne-energie gebruikt wordt:

 • Boot
 • Auto
 • Boei op zee
 • In de ruimte
 • Verkeersbord
 • Rekenmachine
 • Zaklamp

 Waarom is zonne-energie zo belangrijk:

 1. Onze brandstoffen raken op (dat zijn bijvoorbeeld aardgas en olie). Zonne-energie raakt nooit op en daarmee kunnen we gas en olie vervangen.
 2. Zonne-energie is gratis: je hoeft niets te betalen voor het licht en de warmte voor de zon. Je moet alleen één keer iets kopen, zoals  zonnepanelen of een zonneboiler om het te kunnen gebruiken. Daarna heb je gratis stroom of gratis warm water. Zo kun je dus veel geld besparen.
 3. Zonne-energie is schoon en daarom veel beter voor het milieu. Gas en olie vervuilen de natuur, zoals bijvoorbeeld benzine in auto’s. Dat doet zonne-energie niet.
 4. Met zonne-energie kun je stroom maken op plaatsen waar geen stroom is, bijvoorbeeld in de woestijn of in de ruimte. 

Wil je meer weten? Kijk dan eens verder op deze site of neem contact op met één van onze adviseurs.