Uitleg artikel zonneboer krijgt fiscus op het dak


20 juni 2014

Vorige week heeft er in de noordelijke media een artikel gestaan over belastingaanslagen van Eur 5.000 welke eigenaren van zonnepanelen moeten betalen.  Dit artikel heeft veel onrust veroorzaakt. De heer Bouma van Bouma Advies en Consultancy uit Grou geeft duidelijkheid over dit artikel.

  • Als iemand zonnepanelen aankoopt, dan wordt hij voor de BTW ondernemer. Hierdoor moet hij elk kwartaal of elk jaar bij de Belastingdienst BTW aangifte (laten) doen.
  • Als deze BTW aangifte niet gedaan wordt, dan maakt de Belastingdienst zelf een schatting van het bedrag dat aan BTW betaald moet worden. Deze schatting zal in het algemeen niet te laag zijn. Voor het afgelopen kwartaal heeft de Belastingdienst voor mensen die hun BTW aangifte niet hebben ingediend, aangegeven dat zij Eur 5.000 BTW aan de Belastingdienst moeten betalen. Boven op dat bedrag komt nog een boete omdat geen aangifte is gedaan en een boete omdat het bedrag niet is betaald.
  • Om te voorkomen dat er elke periode BTW aangifte gedaan moet worden, zonder dat er BTW aan de Belastingdienst betaald moet worden, is het mogelijk om een vrijstelling van de administratieve verplichtingen aan te vragen. Deze vrijstelling wordt door de Belastingdienst verleend met ingang van een nieuw kalenderjaar. Dat betekent dat als de vrijstelling verleend wordt met ingang van 1 januari 2015, er nog over de resterende kwartalen BTW aangiftes gedaan moeten worden.

Er wordt door de Belastingdienst dus GEEN naheffingsaanslag opgelegd als de BTW aangifte tijdig is ingediend of er door de belastingdienst vrijstelling is verleend voor het doen van BTW aangifte.

Het artikel in de krant heeft betrekking op mensen die hun BTW aangifte zelf regelen en hierbij niet hun zaken tijdig hebben geregeld.