50% van de Nederlanders wil klimaatbewuster leven


30 november 2015

Kort voor de klimaattop die vandaag in Parijs is gestart, heeft EenVandaag een onderzoek gedaan onder 18.000 Nederlanders. Hieruit blijkt dat ruim de helft (51%) graag meer voor het klimaat zou willen doen, maar niet altijd weet hoe. Ook denkt een deel van de ondervraagden dat maatregelen om klimaatbewuster te leven duur zijn. Er zijn echter maatregelen die eenvoudig getroffen kunnen worden en weinig tot geen investering met zich meebrengen. Deze maatregelen leveren in het algemeen ook nog eens een besparing op de vaste lasten op.

                                                

Klimaattop Parijs

Vandaag start de internationale klimaattop van de Verenigde Naties in Parijs. De komende twee weken wordt hier door staatshoofden en regeringsleiders van de deelnemende landen gepraat over een nieuw klimaatakkoord. Met dit akkoord moet de verdere opwarming van de aarde worden voorkomen. Zo is er een initiatief om subsidiëring van fossiele brandstoffen te beëindigen. Nederland heeft zich bij dit initiatief aangesloten. 

China (op dit moment het land met de hoogste uitstoot ter wereld) heeft vorige week verklaard ingrijpende maatregelen te gaan treffen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De Chinezen willen binnen vijftien jaar een belangrijk deel van hun energievoorziening duurzaam maken.

Hoe kunnen we zelf klimaatbewust leven?

Wat kunnen we thuis doen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken? Er zijn genoeg goedkope of gratis klimaatbewuste maatregelen om hier uw steentje aan bij te dragen:  

 • Eet één of meer dagen per week geen vlees (18% van de mondiale uitstoot wordt veroorzaakt door veeteelt.  Als alle Nederlanders 1 keer per week geen vlees eten, levert dit evenveel klimaatwinst op als 1 miljoen minder auto’s op de weg!)
 • Draai de was op een lagere temperatuur (bijv. 30 of 40°). Hoger is vaak niet nodig om de was schoon te krijgen.
 • Gebruik minder warm water: gebruik bijv. altijd koud water om handen te wassen, tanden te poetsen, etc. Het opwarmen van water kost veel energie.
 • Laat diepvriesproducten ontdooien in de koelkast (dit beperkt het energieverbruik van de koelkast).
 • Schakel apparaten helemaal uit (ook standby verbruiken apparaten nog steeds elektra).
 • Ontdooi de vriezer regelmatig.
 • Controleer de spanning van uw autobanden regelmatig: met de banden continue op de juiste spanning bespaart u jaarlijks 3% aan brandstof.
 • En uiteraard de meer bekende maatregelen zoals: zet standaard uw thermostaat 2 graden lager, douche korter, laat vaker de de auto staan, vermijd producten met veel verpakking, afval scheiden, etc. 

 

Het mooie van deze maatregelen is dat het u niets kost, maar wél een besparing op de energiekosten oplevert. En..... U helpt mee om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.

Interessante klimaatbewuste investeringen voor huishoudingen 

Wat zijn interessante, klimaatbewuste maatregelen waar een investering voor nodig is? Dit begint met het besparen op uw energieverbruik door:

 • uw woning optimaal te isoleren.
 • het energieverbruik te beperken d.m.v. een energiezuinige c.v.-ketel, gloeilampen vervangen door LED verlichting, oude apparaten vervangen door energiezuinige apparaten, etc.

                                                         

Door de forse prijsstijgingen van elektra en gas in de afgelopen jaren, zorgen deze maatregelen voor een flinke besparing op de maandelijkse lasten. Dit is volgens het onderzoek van EenVandaag dan ook de grootste drijfveer voor Nederlanders om voor energiebesparende maatregelen te kiezen. 56% kiest hiervoor om geld te besparen, 37% doet dit vooral voor het klimaat.

Vervolgens is het zeer interessant om u eigen energie op te gaan wekken. Het gemiddelde financiële rendement op bijvoorbeeld zonnepanelen kan oplopen tot maar liefst 10%. Ter vergelijking: banken verstrekken nog geen 1% rente op spaargeld. Het aanschaffen van zonnepanelen is de afgelopen jaren veel voordeliger geworden. De prijzen zijn in de afgelopen 5 jaar gehalveerd en als particulier ontvangt u de BTW op zowel de materialen als de montage van de belastingdienst terug. 

Wat leveren zonnepanelen u op?                                           

 

Een rekenvoorbeeld met 10 Poly 255 WP zonnepanelen:

 • Netto investering na BTW teruggaaf: € 3.631,00
 • Opbrengst per jaar: 2295 kWh (bij een schuine kap op het zuiden zonder schaduwinvloeden)
 • Jaarlijkse besparing op uw energierekening: € 500,00! (€ 42,00 per maand, bij een gemiddelde energieprijs van € 0,22 per kWh)

 

U verdient zonnepanelen gemiddeld binnen 7 à 8 jaar terug. Daarna levert het systeem nog 20 jaar gratis stroom op!

Meer weten over het financiële voordeel van zonnepanelen en de mogelijkheden voor u?

 

                                          Neem contact op

 

 

In verband met de roerige markt in de zonne-energie kunnen wij tijdelijk geen vaste prijzen aangeven.