Het belang van deskundigheid en kwaliteit

12 april 2016

                                             

Ook bij zonnepanelen geldt: goedkoop is duurkoop! Uiteraard wil iedereen graag voor een dubbeltje op de 1e rang. Maar ongeacht of het een nieuwe auto betreft of zonnepanelen: wanneer de keuze wordt bepaalt door de laagste prijs dan komt de klant vaak bedrogen uit. Aan kwaliteit hangt nu eenmaal een prijskaartje. En daarbij: een kwalitatief hoogwaardig systeem verdient zichzelf sneller terug. 

Zo nu en dan worden we benaderd door eigenaren van zonnepanelen die ons advies vragen in verband met problemen zoals tegenvallende opbrengsten. Vaak blijkt dit te zijn veroorzaakt door onervaren, niet deskundige zonnepaneleninstallateurs. Zo trof onze adviseur bijvoorbeeld de onderstaande situatie aan: 

        

De eigenaar van dit zonne-energie systeem (niet geplaatst door Awizon) vroeg ons advies in verband met tegenvallende opbrengsten van zijn zonnepanelen. Eenmaal op het dak was de oorzaak van de tegenvallende resulaten snel duidelijk: zonnepanelen die veel te dicht bij elkaar zijn geplaatst, waardoor de achterliggende rij panelen in de schaduw ligt van de rij daarvoor. Schaduw heeft een negatief effect op de opbrengst van het volledige systeem. Los daarvan waren de panelen ook niet netjes geplaatst; het systeem stond schots en scheef op het dak. In dit geval waren er simpelweg te veel panelen op het dak geplaatst. Door een aantal panelen van het dak te verwijderen, kon een hogere opbrengst worden gerealiseerd. 

Ook brandgevaarlijke situaties door verkeerd uitgevoerde elektrische werkzaamheden komen zo nu en dan voor. Onderstaande foto's zijn door onze adviseur gemaakt in een woning in Groningen.

     

Het belang van de keus voor een deskundige zonnepaneleninstallateur

Een aantal regelmatig voorkomende problemen, veroorzaakt door ondeskundige installatie of minder goede kwaliteit van de producten zijn o.a.:

  • Zonne-energie systemen die niet de verwachte opbrengsten/rendementen behalen;
  • Brandgevaarlijke situaties door niet vakkundig uitgevoerde elektrotechnische werkzaamheden;
  • Zonnepanelen die (onnodig) in de schaduw zijn geplaatst: te dicht bij een dakrand, naast een dakkapel of (schoorsteen) pijp of te dicht bij elkaar. Soms is schaduw onvermijdelijk; met dubbele MPP-trackers of Power Optimizers kan dit echter worden gecompenseerd; 
  • Zonnepanelen die teveel naar het noordoosten of noordwesten georiënteerd zijn, zonder overleg met/advies aan de klant;
  • Slecht advies door een installateur die zoveel mogelijk zonnepalen wil verkopen i.p.v. het optimale systeem afgestemd op het energieverbruik van de klant;
  • Zonnepanelen van minder goede kwaliteit die aangetast zijn door vocht (bijv. na het loslaten van de folie aan de achterzijde) of door UV-stralen. De panelen gaan minder lang mee en de opbrengst van het systeem daalt al na een paar jaar;  
  • Slechte bevestiging/te weinig ballast: levensgevaarlijke situaties met zonnepanelen die verschuiven of zelfs van het dak waaien;
  • Onveilig werken door de monteurs: geen gebruik van valbeveiliging, niet werken volgens de NEN normen, etc.

 De rol van kwaliteit bij zonnepanelen 

De kwaliteit van de onderdelen speelt een zeer grote rol in de levensduur en de prestatie van een zonne-energie systeem. Zonnepanelen moeten minimaal 25 jaar mee kunnen gaan. Wanneer deze levensduur niet wordt behaald, dan zal ook het beoogde rendement niet worden behaald. Om een juiste selectie uit het grote aantal leveranciers van zonnepanelen (en omvormers) te kunnen maken is ruime ervaring met én kennis van de producten noodzakelijk. Awizon selecteert zonnepanelen, omvormers en montagematerialen kritisch op kwaliteit en betrouwbaarheid. Ook de solvabiliteit (de financiële positie) van de fabrikant en de mate van hun technische innovatie wordt door ons beoordeeld. Met ruim 12 jaar ervaring hebben wij de kennis in huis om zonnepanelen en omvormers met de beste prijs-kwaliteit verhouding te selecteren.

Voorbeelden van goedkope zonnepanelen/inferieure kwaliteit

            

Vochtinwerking in een zonnecel                                          Loslatende folie zonnepaneel

Hoe weet u of een zonnepaneleninstallateur deskundig is?

Er zijn een aantal punten waarop u een zonne-energie installateur kunt beoordelen op deskundigheid/professionaliteit:

  • is het bedrijf gecertificeerd/beschikt het over een keurmerk (Zonnekeur)
  • heeft het bedrijf voldoende ervaring in de zonne-energiebranche
  • werkt het bedrijf met een vaste ploeg (eigen) monteurs
  • levert het bedrijf goede kwaliteit zonnepanelen/omvormers die het beoogde rendement behalen
  • biedt het bedrijf gedegen garanties en service
  • heeft het bedrijf een goede naam in de markt/beschikt het over positieve referenties van klanten

 

Awizon is ZONNEKEUR installateur                    

In 2015 heeft Awizon als eerste bedrijf in Noord Nederland het Zonnekeur certificaat ontvangen. Dit certificaat is een erkenning van de stichting Duurzame Energie Prestatie Keur (DEPK) voor onze kwaliteit en expertise als zonne-energie installateur. Wij zijn door het DEPK beoordeeld op:

  • Kwaliteit: op het gebied van advisering, de geleverde producten én de montage.
  • Zekerheid: onze zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee.
  • Veiligheid: zonnepanelen leveren veel energie. De veiligheid in het gebruik en bij de montage is daarom van groot belang. 

 

Meer informatie over Zonnekeur vindt u hier.

In december 2015 heeft Radio 1 aandacht besteed aan de "cowboys in de zonne-energie branche". Beluister hier het geluidsfragment : "De beunhazen in de zonnepanelenmarkt".

Wilt u meer informatie of een afspraak maken met onze adviseur?

                                   Neem contact op