Vergoeding voor verhuurder nul-op-de-meter woning


5 september 2016

Vanaf 1 september 2016 mogen woningbouwverenigingen en verhuurders een vergoeding vragen voor woningen die zij tot (bijna) nul-op-de-meter hebben gerenoveerd. De nieuwe wet over de energieprestatievergoeding geeft verhuurders meer zekerheid dat zij een deel van hun investeringen in huurwoningen terugverdienen. Voor de huurder geeft het meer duidelijkheid over de redelijkheid van de vergoeding en de woonlasten na renovatie. De huurder betaalt een vergoeding aan de verhuurder, maar betaalt net zoveel minder aan energielasten. 

Energieprestatievergoeding voor huurwoningen

 

Binnenkort wordt de energieprestatievergoeding ook mogelijk voor zeer goed geïsoleerde huizen met een aansluiting op aardgas. Voorwaarde is dat de huurwoning zo veel duurzame energie opwekt dat er elektriciteit terug gaat naar het net. Dit compenseert het verbruik van aardgas. 

Een (bijna) nul-op-de-meterwoning (NOM woning) wordt bereikt door verschillende energiebesparende maatregelen toe te passen in combinatie met voorzieningen die energie opwekken. Bijvoorbeeld door bij huurwoningen te investeren in zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen.

In het Energieakkoord is in 2013 afgesproken dat sociale huurwoningen in 2020 gemiddeld een energielabel B hebben. Om dat voor elkaar te krijgen, dienen woningbouwcorporaties op grote schaal te renoveren.

Awizon heeft de afgelopen jaren in opdracht van diverse woningbouwverenigingen zonnepanelen geplaatst bij huurwoningen. O.a. voor Nijestee en De Huismeesters in Groningen en voor Domesta en Woonservice in Drenthe. Op dit moment loopt de uitvoering van het project "Huren met Zon" in de wijk Vinkhuizen in Groningen. In totaal heeft Awizon in deze wijk al ruim 100 huurwoningen voorzien van ieder 6 zonnepanelen. 

Bent u verhuurder van woningen en wilt u contact met onze adviseur over de energieprestatievergoeding? Wij staan u graag te woord.

Neem contact op