De nieuwe KOR 2020 - BTW teruggave zonnepanelen

De nieuwe KOR 2020 - BTW teruggave zonnepanelen

16 december 2019

Met ingang van 1 januari 2020 gaat de nieuwe KOR - regeling in: de OVOB (omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting). Wat betekent dit voor u als u zonnepanelen koopt?

  • Heeft u alleen voor uw zonnepanelen met de BTW te maken, dan verandert er voor de meeste mensen weinig. Is het aankoopbedrag van de zonnepanelen minder dan € 14.400,- incl. BTW (€ 11.900,00 excl. BTW), dan kunt u nog steeds de BTW grotendeels terugvragen en voor de volgende jaren een vrijstelling aanvragen, zodat u maar een keer een BTW aangifte hoeft te doen.
  • Is het aankoopbedrag van de zonnepanelen hoger dan € 14.400,- incl. BTW (€ 11.900,00 excl. BTW), dan kan het verstandig zijn om nog vier jaar lang een BTW aangifte te doen. Daarbij betaalt u elk jaar het BTW-forfait aan de belastingdienst. Wanneer de vijf jaar verlopen zijn, kunt u alsnog de vrijstelling aanvragen.

 

Bent u al ondernemer?

Heeft u ook met andere activiteiten met de BTW te maken, dan mag uw omzet niet hoger zijn dan € 20.000,- per jaar. Is de omzet wel hoger, dan mag u van deze nieuwe regeling geen gebruik maken.

Nieuw in de vervangende regeling is dat rechtspersonen (verenigingen, stichtingen B.V.’s e.d.) hier ook gebruik van kunnen maken. Bij de oude KOR was dit niet mogelijk. 

Koopt u voor de tweede keer zonnepanelen?

Schaft u voor de tweede keer in hetzelfde kalenderjaar zonnepanelen aan, dan kunt u die BTW eenvoudig terugvragen. Koopt u de zonnepanelen in een later jaar en maakt u al gebruik van de nieuwe KOR - regeling, dan kunt u de BTW alleen terugvragen als u minimaal drie jaar aan de nieuwe KOR regeling heeft meegedaan.

Koopt u dit jaar zonnepanelen en weet u al dat u volgend jaar uw panelen uit wilt breiden, dan kunt u beter wachten met het gebruiken van de nieuwe KOR regeling.

Nog vragen over de nieuwe regeling? Neem dan contact met ons op.

 

Koopt u voor de tweede keer zonnepanelen?

In verband met de roerige markt in de zonne-energie kunnen wij tijdelijk geen vaste prijzen aangeven.