Geen vergoeding onzichtbare schade zonnepanelen

Geen vergoeding onzichtbare schade zonnepanelen

12 maart 2020

De laatste maanden hebben een groot deel van de verzekeringsmaatschappijen een wijziging doorgevoerd in hun polissen voor de woonhuisverzekeringen: onzichtbare schade aan zonnepanelen, veroorzaakt door hagelbuien, valt niet langer onder de dekking.

Klanten zijn door de verzekeringsmaatschappijen niet altijd geïnformeerd over deze wijziging in hun polisvoorwaarden. Wanneer u zonnepanelen op uw dak heeft laten installeren, is het daarom van belang om de laatste polisvoorwaarden van uw opstal- of inboedelverzekering goed na te lezen. Eventueel kunt u aanvullende maatregelen voor het verzekeren van uw zonnepanelen treffen.

Wijziging polisvoorwaarden

Aanleiding voor de verzekeringsmaatschappijen om de polisvoorwaarden te wijzigen, was een zware hagelbui in Brabant in de zomer van 2016. Hagelstenen ter grootte van tennisballen veroorzaakten binnen enkele minuten enorme schade aan auto's, kassen, daken en zonnepanelen. De schadepost liep op tot ruim een half miljard euro. Na de melding van de schade ontstond echter discussie: zichtbare schade aan de zonnepanelen werd wel vergoed, maar voor onzichtbare schade was dit niet vanzelfsprekend.

Onzichtbare schade ontstaat door de inslag van hagelstenen, waardoor haarscheurtjes (zogenaamde micro cracks) in de zonnecellen kunnen ontstaan. Dit is met het blote oog niet altijd zichtbaar, maar veroorzaakt op termijn een daling van de opbrengst van de zonnepanelen. Ook kunnen door de inslag "hotpots" ontstaan, wat een verhoogd risico geeft op brand. De enige wijze waarop deze onzichtbare schade vastgesteld kan worden, is door middel van een speciale flashtest (vermogensmeting) en elektroluminescentietest.

Bijna 4 jaar verder hebben diverse verzekeringsmaatschappijen (waaronder grote maatschappijen als Interpolis, Centraal Beheer en Avéro Achmea) recentelijk de polisvoorwaarden gewijzigd en valt deze schade niet langer onder de dekking.

Zijn uw zonnepanelen goed verzekerd?

Wanneer u wilt weten of uw zonnepanelen optimaal verzekerd zijn tegen schade, dan adviseren wij u de polisvoorwaarden nauwkeurig te controleren óf contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij. Wanneer u een uitgebreide dekking wilt, dan zou u kunnen informeren naar de mogelijkheden hiervoor bij uw maatschappij. Tevens zijn op internet verzekeringsmaatschappijen te vinden die gespecialiseerd zijn in de verzekering van zonnepanelen. Vaak zijn deze echter gericht op bedrijven. Een voorbeeld hiervan is Solar Insurance & Finance.

Solarwatt panelen met gratis verzekering

Ook de keus voor een merk zonnepaneel kan verschil maken. Zo biedt Solarwatt sinds kort 5 jaar lang gratis een all-risk verzekering op hun glas-glas zonnepanelen aan. Deze verzekering kan tegen een gunstige premie daarna nog uitgebreid worden naar 10 jaar all-risk dekking.

Meer weten? Neem dan contact op met onze adviseurs.

 

Neem contact op

In verband met de roerige markt in de zonne-energie kunnen wij tijdelijk geen vaste prijzen aangeven.