Wiebes maakt afbouw salderingsregeling bekend

Wiebes maakt afbouw salderingsregeling bekend

2 april 2020

Deze week heeft Minister Wiebes bekend gemaakt hoe de salderingsregeling voor zonnepanelen er vanaf 2023 uit gaat zien. Er was al langer bekend dat de mogelijkheid voor het salderen (verrekenen) stapsgewijs afgebouwd zal worden. Er is nu een definitief wetsvoorstel door Wiebes opgesteld en dit ziet er voor de eigenaren van zonnepanelen gunstiger uit dan verwacht. Kijk verderop deze pagina wat er verandert.

Hoe werkt de salderingsregeling?

De salderingsregeling is voor veel mensen een lastig begrip. Hoe werkt de huidige salderingsregeling precies? Om de nieuwe regeling die vanaf 2023 ingaat te kunnen begrijpen, leggen we eerst uit hoe de huidige regeling werkt.

Salderen betekent verrekenen: eigenaren van zonnepanelen met een kleinverbruik aansluiting (tot 3*80A aansluiting) mogen de elektriciteit die zij aan de energiemaatschappij terugleveren verreken met (oftewel wegstrepen tegen) de elektriciteit die is afgenomen van de energiemaatschappij. De klant ontvangt voor deze teruggeleverde elektriciteit precies dezelfde prijs als voor de afgenomen elektriciteit. 

Wanneer u elektriciteit opwekt met zonnepanelen, dan verbruikt u een deel van deze geproduceerde elektriciteit altijd eerst zelf in huis door in werking zijnde apparaten. Wat u niet direkt gebruikt, levert u via het net terug aan uw energiemaatschappij. Op het moment dat u geen elektriciteit produceert (bijv. 's avonds), maar wel verbruikt, dan neemt u weer elektriciteit af van uw energiemaatschappij. Aan het eind van het jaar ontvangt u van uw energiemaatschappij de jaarafrekening. Hierop staat vermeld hoeveel elektriciteit (in kWh) de energiemaatschappij u het afgelopen jaar heeft geleverd. De totaal door u met zonnepanelen geproduceerde en aan het net terug geleverde elektriciteit wordt hier weer van afgetrokken. Deze verrekening is de saldering.

Salderingsregeling wordt minder snel afgebouwd

Zonnepanelen zijn de afgelopen 10 jaar steeds goedkoper geworden én particulieren ontvangen via de belastingdienst de BTW op zowel de materialen als de montage terug. Om overstimulering van zonnepanelen te voorkomen, geeft Wiebes al langere tijd aan dat de salderingsregeling afgebouwd of zelfs beëindigd gaat worden. Deze week is duidelijk geworden dat de nieuwe regeling er gunstiger uitziet dan verwacht: de salderingsregeling blijft tot 2031 bestaan en wordt minder snel afgebouwd. In oktober 2019 gaf Wiebes aan dat jaarlijks 11% minder gesaldeerd zou mogen worden. In het definitieve wetsvoorstel mag de komende jaren meer gesaldeerd worden en wordt de afbouw 9% per jaar. Dit maakt de investering in zonnepanelen voor kopers interessanter dan verwacht. Volgens een berekening van TNO verkort deze minder snelle afbouw de terugverdientijd met 9 maanden voor een investering in zonnepanelen in 2024-2025.

Energiebedrijven betalen een redelijke vergoeding

Waar alle eigenaren van zonnepanelen ook blij mee zullen zijn: Wiebes laat wettelijk vastleggen dat energiebedrijven een redelijke vergoeding moeten betalen voor de stroom die terug geleverd wordt en niet gesaldeerd kan worden. Vanaf 2023 wordt het dus extra interessant om de tarieven bij energiebedrijven te vergelijken. Voor het deel wat u niet kunt verrekenen (bijvoorbeeld in 2026: 100% - 64% = 36% van de terug geleverde stroom) kiest u het energiebedrijf dat de hoogste vergoedig per kilowattuur betaalt.

Wat bedoelt Wiebes met een redelijke vergoeding? Dit betekent dat energiebedrijven voor de terug geleverde elektriciteit een minimumprijs moeten betalen van 80% van het tarief dat de klant aan het energiebedrijf betaalt. Dit geldt dus alleen voor het deel dat níet gesaldeerd (verrekend) kan worden. Voor de elektra die wél gesaldeerd kan worden, ontvangt u precies hetzelfde als wat u ervoor betaalt. Let op: het bedrag van 80% van het leveringstarief is exclusief belastingen: energiebelasting en ODE!

Investeren in zonnepanelen blijft interessant!

Vanaf 2023 kan ieder jaar 9% minder van de terug geleverde energie gesaldeerd worden. Het meest rendabel is om zoveel mogelijk van de zelf opgewekte elektriciteit in huis te gebruiken vóór het wordt terug geleverd aan het energiebedrijf. De afbouw van de salderingsregeling heeft namelijk geen effect op de vrijstelling van de belasting op elektra die achter de meter direct wordt verbruikt. Het loont daarom om de wasmachine, droger of andere apparaten bij voldoende (zon)licht zoveel mogelijk in te schakelen en dit 's avonds of bij donker weer zo weinig mogelijk te doen. Zo behaalt u het hoogste rendement met uw zonnepanelen.

Goed nieuws! Want de investering in zonnepanelen blijft dus, ook na 2023, zeer interessant. 

Wilt u meer weten of vrijblijvend een offerte van ons ontvangen. Neem dan contact op met onze adviseurs. Wij helpen u graag verder.

Neem contact op