Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen hebben vrij weinig onderhoud nodig, ze beschikken over zelfreinigend glas. Het vuil wordt vaak van de zonnepanelen afgespoeld door regen of sneeuw. Het is belangrijk om regelmatig uw zonnepanelen te controleren op achtergebleven vuil, denk aan bladeren en stof. Wanneer u dit vuil laat zitten dan kan dit uiteindelijk een negatief effect hebben op het rendement van de zonnepanelen, hierdoor kan de opbrengst 2% tot 3% minder worden. 

Het onderhoud van de zonnepanelen houdt in het controleren of er geen hardnekkig vuil op het paneel is gekomen. Verwijder het vuil van het zonnepaneel met water en een zachte borstel. Tegenwoordig kunnen bijna alle glazenwassers ook zonnepanelen reinigen.Tips voor het reinigen van zonnepanelen:

  • Gebruik osmosewater: osmosewater is gezuiverd water zonder kalk, nitraten, zout en nikkel. Dit water voorkomt strepen. 
  • Gebruik een telescoopborstel/ zachte borstel, zachte doek of spons: wanneer de zonnepanelen hoog liggen is een telescoopborstel makkelijk in gebruik, deze kun je makkelijk uitschuiven. Wanneer de zonnepanelen goed bereikbaar zijn kan een normale zachte borstel, doek of spons worden gebruikt.
  • Gebruik een schoonmaakmiddel speciaal voor zonnepanelen wanneer de panelen hardnekkig vervuild zijn. Meestal is het gebruik van alleen osmosewater al voldoende.
  • Gebruik geen hogedrukreiniger, schuurmiddel of schuursponsen. Dit kan krassen achterlaten op het glas en de opbrengst beïnvloeden.
Referentie Willem Wilberts

“Goeie mannen fan Awizon, jim’ timmerje aardich oan ‘e wei! (en op’t dak fansels). Moai wurk! Wy hawwe al sinnepanielen fan Awizon fanôf 20 juli 2012 en it draait noch as in trein; ynmiddels 11672 kWh fan’t dak helle! Beste mannen van Awizon, jullie timmeren behoorlijk aan de weg! (En op het dak uiteraard). Mooi werk! Wij hebben sinds 20 juli 2012 zonnepanelen van Awizon en het draait nog als een trein. Inmiddels 11672 kWh van het dak kunnen halen!”

Fam. Steenstra, De Veenhoop

In verband met de roerige markt in de zonne-energie kunnen wij tijdelijk geen vaste prijzen aangeven.