Warmtepompen

Met een warmtepomp wordt de woning verwarmd en gekoeld met duurzame energie uit de bodem (eventueel ook uit de buitenlucht of het water). In de winter wordt er warmte onttrokken aan de bodem via een wisselaar diep in de grond. De warmte wordt benut om de woning te verwarmen en de koude wordt opgeslagen in de grond. In de zomer werkt de warmtepomp andersom, dan wordt de opgeslagen koude benut om de woning te koelen. U heeft minder last van de stijgende energieprijzen, want uw energie komt voor een groot deel gewoon uit de bodem.

Lucht/lucht warmtepomp
Bij lucht/lucht-warmtepompen wordt de warmte gehaald uit de buitenlucht en wordt het huis opgewarmd door middel van een luchtblazer. Dit is eigenlijk de omgekeerde werking van een koelkast. Deze toestellen worden in hoofdzaak gekozen voor hun functie als airconditioning maar kunnen door middel van een klep omgeschakeld worden naar de functie van warmtepomp.

Lucht/water warmtepomp
Bij lucht/water warmtepompen wordt de energie uit de lucht gehaald en opgepompt tot een hogere temperatuur. Hierbij wordt de warmte afgegeven aan water. Dit is een ideaal systeem voor de verwarming van een woning. Het water dient meestal slechts tot 38 °C opgewarmd te worden, waardoor een hogere COP-waarde bereikt kan worden door de lage condensortemperatuur. Daarnaast is het ook nog mogelijk om met sommige lucht/water warmtepompen te koelen. Dit verhoogt het comfort in de woning.

Water/water warmtepomp
Bij water/water warmtepompen wordt de zogenaamde "gratis" warmte uit water gehaald óf het wordt met behulp van water uit de bodem gehaald. Voor al deze types geldt: hoe groter men de warmtewisselaar dimensioneert, hoe beter het rendement van de installatie. Er zijn verschillende mogelijkheden. Heeft u interesse in een warmtepomp of andere duurzame installaties? Awizon werkt nauw samen met Bouma Technisch Installatiebedrijf BV uit Sumar.

 

Neem contact op met Bouma

Referentie Willem Wilberts

“Wij zijn zeer tevreden over onze zonnepanelen. Jaarlijks brengen de zonnepanelen zo’n 4100 kWh op. Dit is net iets meer dan ons jaarlijks elektriciteitsverbruik. Deze opbrengst van de zonnepanelen is dus uitstekend terwijl ze niet eens in de meest gunstige hoek liggen op ons dak: we hebben een half rond dak en de zonnepanelen liggen bijna horizontaal op het dak.”

J. Mulder te Groningen