Zonneboilers

Awizon heeft ruim 16 jaar ervaring in de levering en montage van zonneboilers. Onze adviseurs komen graag vrijblijvend bij u thuis voor advies over de mogelijkheden en de voordelen voor u.

Wij maken hoofdzakelijk gebruik van Hoog Rendement zonneboilers van HR Solar, maar ook andere merken zijn leverbaar. De zonneboilers van HR Solar staan garant voor een hoog rendement en lange levensduur. 

Subsidie op zonneboilers (ISDE)

Let op: ook in 2019 is via het RVO subsidie verkrijgbaar voor zonneboilers! De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type en van de energieprestatie van de zonneboiler: vanaf ± 500 euro en oplopend tot maar liefst 2.000 euro voor de grote systemen. Lees hier meer over de voorwaarden en de subsidiebedragen per type zonneboiler.

 
                            

 

Hoe werkt een zonneboiler?

 

De collectoren
Op het dak ligt de collector. De taak van dit apparaat is om zonne-energie om te zetten in warmte. Bij HR Solar bestaat de collector uit een met glasplaat afgedekte aluminium container met daarin een koperen plaat die zonne-energie absorbeert en omzet in warmte. De warmte wordt afgegeven aan een transportvloeistof (water met antivries) en via een geïsoleerde leiding binnenshuis gebracht.

De zonneboiler
Binnen bevindt zich het overige gedeelte van de zonneboiler. Een zeer goed geïsoleerd voorraadvat (meestal 100, 120 of 200 liter),  een pomp en een regel unit. In het voorraadvat bevindt zich het opgewarmde water en een warmtewisselaar.

Opwarming
Bij voldoende zon (en dus warmteverschil) gaat de pomp draaien en stroomt het opgewarmde transportvloeistof vanaf de collector naar de warmtewisselaar, geeft daar de warmte af en stroomt weer terug naar de collector. Het tapwater in het voorraadvat mag opgewarmd worden tot 90 °C, daarna stopt de pomp. Als er geen zon is wordt de circulatie automatisch gestopt.

Naverwarming
Bij onvoldoende zonne-instraling zoals bijvoorbeeld in de winter zorgt de comfort-functie ervoor dat u altijd heet tapwater ter beschikking heeft. Hiervoor is de zonneboiler gekoppeld aan uw bestaande warmwatervoorziening, bijvoorbeeld een warmtepomp of een CV-combiketel.

Altijd heet water
U kunt de zonneboiler zien als een voorverwarmer. De warmtepomp of de CV-combiketel verwarmt na en zorgt dat het tapwater de gewenste temperatuur bereikt, bijvoorbeeld 60 °C. Is het water uit de zonneboiler heet (voorjaar, zomer), dan hoeft het naverwarmingsapparaat niets te doen. Is het water uit de zonneboiler niet warm genoeg (najaar, winter) dan wordt de naverwarming ingeschakeld. Hierdoor heeft u altijd heet water tot uw beschikking.

Benieuwd naar de mogelijkheden?  

 

Vraag gratis offerte aan

 

Referentie Willem Wilberts

“Prettige samenwerking, van aanvraag SDE-subsidie, de communicatie voor het opstellen van de offerte tot de plaatsing van het systeem. Redenen om een zonne-energie systeem aan te schaffen zijn voor ons: - het willen verkleinen van onze ecologische voetafdruk - de investering verdient zich op den duur altijd terug en geeft bovendien een hoger rendement dan geld op een spaarrekening (zeker met de huidige lage rentestanden) - minder afhankelijk willen zijn van de energiemaatschappijen en de variabele energieprijzen. - interesse voor de techniek We hebben ervoor gekozen het systeem te laten plaatsen door Awizon, omdat we hier zelf geen ervaring mee hadden. Aanleg voedingskabel hebben we wel zelf gedaan. Het systeem (6 x Suntech STP230-20 + SMA SB1200, 1380 Wp) heeft sinds de plaatsing in augustus 2011 elk jaar boven verwachting gepresteerd. De gemiddelde jaaropbrengst is: 1277 kWh (92,55 kWh/Wp). Dit terwijl de hellingshoek met zo'n 15 graden nogal laag is. Wij volgen de prestaties van het systeem via een tweedehands Sunny Beam-display en Bluetooth-module. De informatie wordt tevens doorgestuurd naar mijn smartphone. Het systeem heeft sinds de plaatsing geen enkele storing gehad en de dagelijkse opbrengsten zijn goed voorspelbaar. Hierdoor kijk ik eigenlijk nog maar sporadisch naar de live-productie. Wel vergelijk ik zo nu en dan de maandopbrengst met die van de vorige maanden. De jaaropbrengst zet ik wel altijd trouw in een Excel-bestand om het te kunnen vergelijken met voorgaande jaren. Alhoewel een goed werkend zonne-energiesysteem jaarlijks een mooie besparing oplevert blijft het goed te realiseren dat het voor het milieu altijd nog beter is eerst proberen minder energie te verspillen in plaats van zonne-energieapparatuur aan te schaffen, geproduceerd met veel energie, en doorgaan met energieverspillen. ”

B. Regnerus te Hilaard

Referentie Willem Wilberts lorem

“Mattie van der Meulen is verkoopadviseur bij Awizon zonne-energie.”

Mattie van der Meulen