Zonneboilers

Awizon heeft ruim 14 jaar ervaring in de levering en montage van zonneboilers. Onze adviseurs komen graag vrijblijvend bij u thuis voor advies over de mogelijkheden en de voordelen voor u.

Wij maken hoofdzakelijk gebruik van Hoog Rendement zonneboilers van o.a. de merken HR Solar en Solesta, maar ook andere merken zijn leverbaar. De zonneboilers van HR Solar en Solesta staan garant voor een hoog rendement en lange levensduur. 

Subsidie op zonneboilers (ISDE)

Let op: vanaf 1 januari 2016 is via het RVO subsidie verkrijgbaar voor zonneboilers! De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type en van de energieprestatie van de zonneboiler: vanaf ± 500 euro en oplopend tot maar liefst 2.800 euro voor de grote systemen. Lees hier meer over de voorwaarden en de subsidiebedragen per type zonneboiler.

 
                            

 

Hoe werkt een zonneboiler?

 

De collectoren
Op het dak ligt de collector. De taak van dit apparaat is om zonne-energie om te zetten in warmte. Bij HR Solar bestaat de collector uit een met glasplaat afgedekte aluminium container met daarin een koperen plaat die zonne-energie absorbeert en omzet in warmte. Bij Solesta bestaat de collector uit dubbelwandige glazen buizen waarin een vacuüm is gecreëerd. Hierin zitten koperen buisjes die hun warmte afgeven aan de verzamelbuis. De warmte wordt afgegeven aan een transportvloeistof (water met antivries) en via een geïsoleerde leiding binnenshuis gebracht.

De zonneboiler
Binnen bevindt zich het overige gedeelte van de zonneboiler. Een zeer goed geïsoleerd voorraadvat (meestal 100, 120 of 200 liter),  een pomp en een regel unit. In het voorraadvat bevindt zich het opgewarmde water en een warmtewisselaar.

Opwarming
Bij voldoende zon (en dus warmteverschil) gaat de pomp draaien en stroomt het opgewarmde transportvloeistof vanaf de collector naar de warmtewisselaar, geeft daar de warmte af en stroomt weer terug naar de collector. Het tapwater in het voorraadvat mag opgewarmd worden tot 90 °C, daarna stopt de pomp. Als er geen zon is wordt de circulatie automatisch gestopt.

Naverwarming
Bij onvoldoende zonne-instraling zoals bijvoorbeeld in de winter zorgt de comfort-functie ervoor dat u altijd heet tapwater ter beschikking heeft. Hiervoor is de zonneboiler gekoppeld aan uw bestaande warmwatervoorziening, bijvoorbeeld een warmtepomp of een CV-combiketel.

Altijd heet water
U kunt de zonneboiler zien als een voorverwarmer. De warmtepomp of de CV-combiketel verwarmt na en zorgt dat het tapwater de gewenste temperatuur bereikt, bijvoorbeeld 60 °C. Is het water uit de zonneboiler heet (voorjaar, zomer), dan hoeft het naverwarmingsapparaat niets te doen. Is het water uit de zonneboiler niet warm genoeg (najaar, winter) dan wordt de naverwarming ingeschakeld. Hierdoor heeft u altijd heet water tot uw beschikking.

Benieuwd naar de mogelijkheden?  

 

Vraag gratis offerte aan

 

Referentie Willem Wilberts

“'Vanmorgen hebben de monteurs van Awizon, na controle en een kleine aanpassing het door mij geïnstalleerde systeem ingeregeld en in werking gesteld. Prachtig, nu kan de zon de rest doen. Rest mij verder nog te zeggen dat ik jullie ondersteuning zeer op prijs heb gesteld gedurende het moment dat de adviseur bij mij thuis is geweest tot het moment van het in werking stellen van het systeem. Compliment, geweldig en mijn dank daarvoor!'”

Dhr. Bonnema uit Leeuwarden

Referentie Willem Wilberts lorem

“Jan van Bruggen is de technisch adviseur bij Awizon zonne-energie.”

Jan van Bruggen